Over Erika

Ontwerpen, vervaardigen, repareren, omsmelten, metamorfose cursus en workshops.
Erika Houwaard doet het allemaal.

 Sieraden zijn al eeuwenoud en zijn veel meer dan versieringen van de mens. Het zijn kleine verhalenvertellers, emoties gevangen in een stukje edelmetaal of ander materiaal. Erika probeert de verhalen achter het sieraad te vangen en uit te beelden in een draagbaar sieraad. 

Als klein meisje was ze al graag met haar handen bezig, creativiteit was belangrijk voor haar en daar was thuis ook ruimte voor. Dat ze iets met haar handen wilde doen was wel duidelijk. Een kantoorbaan paste haar niet, Ambachtelijk werk des te meer.
In 1997 ontdekte Erika het vak Goudsmeden/Edelsmeden en het was liefde op het eerste gezicht en die liefde groeit nog dagelijks. Het vak heeft zoveel kennis en technieken in zich dat ze  aan een leven niet voldoende heeft  om alles te doen en leren wat ze zou willen.
In  2001 studeerde ze af aan de Vakschool Schoonhoven om 2 jaar later nog een extra jaar Zilversmeden te studeren, wilde ook de smeedtechnieken van het grote werk leren kennen. Ook begon zij ‘t Goudvinkje in 2001,

Ze haalt haar inspiratie uit alles. Van dagelijkse gebruiksvoorwerpen tot de natuur.  Zo kan een vogel in vlucht haar  inspireren tot een sieraad maar ook die wasknijper. Die slangklem ziet ze een ring in en met zand moest ze toch ook iets kunnen. En dat is het mooie van het vak, er is Zoveel mogelijk. Ideeën te over, voorlopig is Erika nog niet uitgesmeed.

Haar kracht zit vooral in  het ontwerpen samen met de klant, want ieder mens is uniek dus waarom geen uniek sieraad laten maken, passend bij uw persoonlijkheid en verhaal. Samen met een bruidspaar een set ringen ontwerpen, het oude goud van oma en opa’s verwerken tot een geheel nieuw sieraad (omsmelten), metamorfoses met behoudt van gravures (bijv. trouwringen) en ook kindertekeningen kunnen verwerkt worden tot sieraad. Unieker kan toch niet.

Naast het ontwerpen met de klant en het repareren van uw sieraden, bestaat er ook een collectie van ’t Goudvinkje. De ontwerpen bestaan uit vloeiende vormen welke voortkomen vanuit de materialen waarmee ze werkt. Tijdloos, draagbaar en sterke vormen zijn belangrijke uitgangspunten, ook zullen er geen grote aantallen worden gemaakt van de sieraden opdat ze toch hun uniekheid behouden.
Goud, zilver, platina en edelstenen zijn de hoofdmaterialen, maar ook wordt er met hout, emaille, hars of andere materialen en metalen gewerkt.
De nieuwste aanwinst in de collectie is de Zand(e)Ri(n)g, een ring waarin (Katwijks) zand in is verwerkt.

Cursussen en workshops geeft Erika ook, het mooiste vak wat er bestaat draagt ze graag uit en wat is er nu leuker dan een sieraad te dragen die door je eigen handen gemaakt zijn. Ook smeedt ze graag samen met stellen aan hun trouwringen.
Samen leren hoe een sieraad in elkaar steekt en wat het geheim van de smid is! Erika helpt jullie graag

Wil je meer weten, kom dan eens langs op vrijdag of zaterdag 10-17 uur. Maar u kunt ook een afspraak maken en in alle rust langskomen!

Erika